Csíksomlyói Búcsú

2019-ben is várja Önt! Utazás június 7-9 napokon!

Történelmi esemény lesz Ferenc pápa júniusi csíksomlyói látogatása

A csíksomlyói búcsú 2018. május 19-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)


Ferenc pápa  június elsején, szombaton tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben. Ferenc pápa látogatása az Erdélyben élő katolikus hívek számára egy óriási hír, igazi ünnep – fogalmazott.
Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki ellátogat Romániába, de az első, aki Székelyföldön is misét tart. Elsőként II. János Pál pápa járt Romániában 1999-ben, akkor ő csak Bukarestet kereste fel, Erdélybe már nem jutott el.
A pápa látogatására most beleegyezését adta az ortodox egyház vezetősége. 19 évvel ezelőtt viszont más volt a politikai helyzet, akkor folytak a görög katolikus templomok visszaszolgáltatása körüli viták, és ezért is hiúsult meg a látogatás, amely az erdélyi hívek számára nagy csalódást jelentett.
A látogatás megszervezésében és a helyszínek kiválasztásában is fontos szerepet játszott a bukaresti apostoli nuncius, aki már többször is részt vett a csíksomlyói búcsún, és több alkalommal is felkereste a magyar híveket Székelyföldön.
A Szentatya útját úgy szervezték, hogy, mind a görög katolikusok, mind a római katolikusok számára fontos helyszínek is beleessenek, így Ferenc pápa Csíksomlyó mellett a görög katolikus egyházmegye székhelyére, Balázsfalvára, valamint a moldvai katolikusok központjába, Jászvásárra is ellátogat a nyáron.
 


Csíksomlyó

-2 °C

borús égbolt
páratartalom: 80 %
szél: 0 km/h É
04.21.

4 °C
04.22.

5 °C
04.23.

4 °C
04.24.

8 °C