Csíksomlyói Búcsú 2019

Utazzon Ön is velünk június 7-9 napokon!

Történelmi esemény lesz Ferenc pápa júniusi csíksomlyói látogatása

A csíksomlyói búcsú 2018. május 19-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)


Ferenc pápa  június elsején, szombaton tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben. Ferenc pápa látogatása az Erdélyben élő katolikus hívek számára egy óriási hír, igazi ünnep – fogalmazott.
Ferenc pápa a második katolikus egyházfő, aki ellátogat Romániába, de az első, aki Székelyföldön is misét tart. Elsőként II. János Pál pápa járt Romániában 1999-ben, akkor ő csak Bukarestet kereste fel, Erdélybe már nem jutott el.
A pápa látogatására most beleegyezését adta az ortodox egyház vezetősége. 19 évvel ezelőtt viszont más volt a politikai helyzet, akkor folytak a görög katolikus templomok visszaszolgáltatása körüli viták, és ezért is hiúsult meg a látogatás, amely az erdélyi hívek számára nagy csalódást jelentett.
A látogatás megszervezésében és a helyszínek kiválasztásában is fontos szerepet játszott a bukaresti apostoli nuncius, aki már többször is részt vett a csíksomlyói búcsún, és több alkalommal is felkereste a magyar híveket Székelyföldön.
A Szentatya útját úgy szervezték, hogy, mind a görög katolikusok, mind a római katolikusok számára fontos helyszínek is beleessenek, így Ferenc pápa Csíksomlyó mellett a görög katolikus egyházmegye székhelyére, Balázsfalvára, valamint a moldvai katolikusok központjába, Jászvásárra is ellátogat a nyáron.
 


Csíksomlyó

10 °C

enyhe eső
páratartalom: 94 %
szél: 3.6 km/h ÉK
05.25.

12 °C
05.26.

14 °C
05.27.

16 °C
05.28.

18 °C